Литва готова фінансувати українські балістичні ракети

Литва готова фінансувати українські балістичні ракети

Литва має намір виділити кошти на виробництво української далекобійної зброї. Це може бути український безпілотний літальний апарат «Паляниця» або балістичний ракетний комплекс.

Про це у п'ятницю, 6 вересня, під час зустрічі міністрів оборони у Рамштайні, заявив литовський міністр Лауринас Кащюнас, який закликав всіх союзників приєднатися до коаліції з розвитку цієї спроможності України: «Виділяючи кошти на виробництво безпілотників великої дальності чи ракет, ми даємо Україні можливість вирішувати, де і які цілі противника знищувати».

«Не секрет, що тієї військової підтримки, яку ми надаємо, недостатньо, щоб захистити Україну, яку знищує росія, і досягти її перемоги. Якщо ми не можемо надати достатньо зброї, тоді ми повинні зняти всі обмеження на передачу західної зброї в Україну або інвестувати в українську зброю великої дальності», — сказав міністр Лауринас Кащюнас.

Також до кінця вересня Литва передасть Україні бронетранспортери М113, системи протиповітряної оборони малої дальності з ракетами, системи боротьби з безпілотниками, всюдиходи із запчастинами, матеріально-технічні засоби, стрілецьку зброю та комп’ютери.

Раніше цього року Литва вже передала Україні артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, бронемашини M577, БТРи M113, системи боротьби з безпілотниками, обладнання необхідне для зимового сезону та комплекти теплого одягу, боєприпаси для гранатометів Carl Gustaf, системи дистанційного підриву RISE-1, генератори, легкий штурмовик L-39ZA в розібраному вигляді, розкладачки та інше майно.

Нагадаємо, що на пресконференції 27 серпня, Володимир Зеленський заявив, що українська промисловість створила першу балістичну ракету, яка вже була успішно випробувана.



Повномасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну розпочалося 24 лютого 2024 року, водночас російська агресія триває понад десять років — з 2014 року. В умовах обмежених ресурсів, Україна намагається балансувати між жорсткою мобілізацією, економічним бронюванням та справедливим механізмом надання відстрочок від призову. Боротьба з бюрократією та корупцією, широке впровадження цифрових рішень у процеси оборонних закупівель, фінансування державних програм, обліку військовозобовʼязаних, рекрутингу та мобілізації, управління бойовими діями та надання соціальних гарантій ветеранам — пріоритети роботи команди Міністерства оборони. Все це має наблизити перемогу України. Проте за різними оцінками війна з росією може тривати ще десять — двадцять років, і одна Україна стільки не витримає, тому вирішальне значення має допомога НАТО та інших країн вільного світу. Тільки разом можна перемогти російський терористичний режим, який вивів воєнні злочини на рівень державної політики. Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам!